"תלמיד ישיבת ההסדר שהתחייל, דביר שורק ז"ל, שהחזיק בהירצחו ספר של דוד גרוסמן, מסמל לדעתי גשר לחיבור בין שני עולמות, בין ימין לשמאל, בין דתיים לחילוניים"
על מה תקום ותיפול חברה מודרנית ועתיקה כאחד? לא על פוליטיקה, לא על מלחמות, לא על מחלוקות, אלא על שנאת חינם.
עד כמה שהקלישאה נשמעת בנאלית, ככה מתפוררות להן חברות שלמות, עמים שלמים שמשנים את אופיים מעם של תקווה וחזון לעם מדוכא.
אך בחברה הישראלית יש קסם שעדיין לא פג ויש לשמור עליו, כאשר הדרך היחידה לעשות זאת היא לשמור על אחדות.
במלחמות, מבצעים צבאיים, טרגדיות לא עלינו, כולנו מתאחדים ומאוחדים וחבל שרק ברגעים הללו רואים את היופי בישראליות.
לצערנו הרב, כל כמה שנים "המשפחה הישראלית" מאמצת לחיקה את "הילד של כולנו" הפעם זה היה דביר שורק ז"ל. ליבי עם משפחתו וחבריו של דביר ז"ל אך גם על כל עם ישראל שאיבד נפש יקרה אחת בגלל מרצחים שפלים עם רוע בעיניים.
באופן מעט אירוני ודווקא בעיתוי של השבוע בו חל תשעה באב, שמסמל יותר מכל את הצורך בקבלת השונה כבסיס לקיומה של חברה, תלמיד ישיבת ההסדר שהתחייל, דביר שורק ז"ל, שהחזיק בהירצחו ספר של דוד גרוסמן, מסמל לדעתי גשר לחיבור בין שני עולמות, בין ימין לשמאל, בין דתיים לחילוניים.
גשר שעל כולנו לחצות מעת לעת, רק בכדי להכיר ולדעת על אלה שחיים יחד איתנו.
עד לפני כמה שנים לא "החזקתי" מתשעה באב יותר מאשר יום אבל יהודי דתי. זו הייתה נקודת מבטי כאדם חילוני. אך כיום ברור לי כי דווקא בשנים האלו, כשיש לנו מדינה, ליום זה יש ערך לאומי בנוסף לאופיו היהודי, כתזכורת לעבר שלנו כעם וכשיעור לעתיד כחברה וכלאום.
בשלושה ערבים בשנה נסגרים כל מקומות הבילוי והפנאי בישראל על פי חוק: ערב יום השואה, ערב יום הזיכרון לחללי צה"ל וערב תשעה באב.
בעוד שהשניים הראשונים נתפסים כמועדים בעלי אופי לאומי, תשעה באב נחשב "לחריג" שבחבורה כשהוא מסמל לכאורה רק את האופי הדתי שבו. חורבן בית המקדש מסמל לדעתי מעבר לפגיעה בדת את הפגיעה בלאומיות של העם היהודי. למעשה כך התחילו 2,000 שנות הגלות.
כיום, השאלה האמיתית היא איך מונעים את המריבות האלימות והמכוערות בתוכנו ומחזירים את הקבלה, ההכלה ואת הדיון המכבד בחילוקי הדעות.
חשוב להדגיש, עצם המחלוקות והשוני בין הדעות, הן אלו שהופכות קבוצת אנשים בעלי קשר מסוים לחברה.
אז למרות חילוקי הדעות, כן ממשלה – לא ממשלה, ימנים או שמאלנים, חילונים ודתיים, אסור לפלג, אסור לשסע כי רק אחדות אמיתית ביננו, תוכל לנצח את השנים הרבות שהיו ויהיו לנו כחברה.
וזה המסר שצריך להיות לכל אחד מאיתנו ובעיקר לנוער, שהרי אנחנו אלה שנוביל את פני החברה הישראלית בעתיד.
תגובות