צילום אילוסטרציה א.ס.א.פ קריאייטיב/INGIMAGE
צילום אילוסטרציה א.ס.א.פ קריאייטיב/INGIMAGE

תכירו את שתל השבלול: המכשיר שפותר בעיות שמיעה קשות

ד"ר אוהד חילי, רופא בכיר במערך אף אוזן גרון בבילינסון, מספר על המכשיר שמיועד לאנשים שמכשיר שמיעה רגיל לא עוזר להם

פורסם בתאריך: 19.10.17 12:00

ד"ר אוהד חילי

ד"ר אוהד חילי

רופא מומחה/תוכן מקודם

ד"ר אוהד חילי הוא רופא בכיר במערך אף אוזן גרון בבית החולים בילינסון ואחראי שירות אוזניים במערך. הוא למד בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב והתמחה בבילינסון. ד"ר חילי השלים התמחות על בניתוחי אוזניים, נוירואוטולוגיה וניתוחי בסיס גולגולת באוניברסיטת טורונטו בקנדה. הוא מדריך קליני בחוג למחלות אא"ג באוניברסיטת תל אביב. "במסגרת העבודה אני מתעסק גם בשתלים לשיפור שמיעה, שתל שבלול הוא העיקרי בהם", מסביר ד"ר חילי. "מדובר באביזר אלקטרוני שמטרתו להעביר גירוי חשמלי לעצב השמיעה אצל אנשים שמכשירי השמיעה אינם מועילים להם".
למי זה מיועד?
"שתל שבלול מיועד לאנשים עם ירידת שמיעה קשה, אנשים שמכשירי שמיעה לא מועילים להם. תפקיד מכשיר השמיעה הוא לסייע לאוזן הפגועה על ידי כך שהוא מגביר את הצלילים, בעוד ששתל שבלול מחליף את הצליל בגירוי חשמלי שפועל ישירות על עצב השמיעה וכך יכול לעקוף את האזורים הפגועים באוזן שכבר לא שומעת. השתלים מתאימים לאנשים בכל גיל. החל מילדים שנולדו עם ליקוי שמיעה חמור ועד למבוגרים שאיבדו את השמיעה. בשנים האחרונות נעשים יותר ויותר שתלים במטופלים קשישים, אשר נהנים הודות לשתל משיפור בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים, ומחיי חברה מלאים".
איך השתל פועל?
"לשתל השבלול יש חלק פנימי – המושתל מתחת לעור בניתוח, וחלק חיצוני אותו מתחילים להרכיב כחודש לאחר הניתוח. המעבד שנמצא בחלק החיצוני, קולט את הצלילים באמצעות המיקרופון, ומעבד אותם למידע. יחידת הראש משדרת את המידע לתוך השתל ובתגובה נוצרים גירויים חשמליים באזורים שונים בשבלול. קצות עצב השמיעה המגיעים אל השבלול מגורים על ידי הזרם החשמלי ונושאים את האינפורמציה אל המוח, שם מפוענחים הגירויים לשפה מובנת. היחידה החיצונית נצמדת אל הראש באמצעות מגנט. כאשר הולכים לישון, או מתקלחים ניתן פשוט להוריד את המגנט ולהפסיק את פעילות השתל. החלק הפנימי מוסתר כולו תחת העור".

 

 

והשמיעה היא אותו דבר?
"האיכות של הצליל לא דומה למה שרגילים לשמוע. למרבית האנשים, מכשירי שמיעה נותנים איכות צליל טובה יותר משתל השבלול. לאנשים שלא יכולים להשתמש במכשירי שמיעה, השבלול מספק פתרון טוב. לצערי אין מספיק מודעות בחברה וכן אצל רופאים בקהילה לשתל השבלול, שיכול להיות פתרון טוב לאנשים שמפתחים קושי ותסכול בשל חוסר יכולת להיעזר במכשירי שמיעה".
מהן עלויות המכשיר?
"השתל ממומן כולו על ידי הקופות בסל הבריאות, התהליך כולל הערכה של קלינאית תקשורת במרכז השתל, צריך לקבל חיסונים לפני הניתוח כנגד דלקת קרום המוח ולעבור הדמיה. בדרך כלל אצל מבוגרים עושים שתל שבלול באוזן אחת, אצל מרבית הילדים בשתיהן".
האם קיימות סכנות?
"הניתוח הוא בהרדמה מלאה. מדובר בניתוח אוזן שגרתי ובטוח. נעשים בארץ מאות ניתוחי שתל שבלול מדי שנה והסיכונים הם נדירים".

# המדור רופא מומחה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים מאיר

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"מלאבס - פתח תקוה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר