הידעתם של־50 אחוז מהנשים יש גידולים שפירים ברחם בגיל הפריון? ד"ר מאור ממן הוא מנהל מרפאת שרירני רחם בבית החולים לנשים בבילינסון, אחת המרפאות הגדלות בארץ בתחום זה. הוא למד רפואה בטכניון בחיפה והתמחה בבית החולים בילינסון ברפואת נשים. "מיומות, הנקראות גם שרירני הרחם, הם הגידולים השפירים השכיחים ביותר אצל נשים בגיל הפריון", הוא מסביר. "מרבית הנשים כלל לא יודעות על קיומם, עד שהן מגלות אותם באקראי".
הוא מציין שברוב המקרים הנשים אינן סובלות מתסמינים כלשהם, ותסמינים כאלו קיימים רק אצל כרבע מהנשים. "יש שלושה סוגים של תסמינים הנגרמים על ידי השרירנים: דימומים, כאבים, והפרעות פריון", מסביר ד"ר ממן. "נשים יכולות לסבול מדימומים כבדים וממושכים בווסת שיגרמו לאבדן דם ואנמיה, מכאבי בטן הנגרמים מאחר והרחם יכול לגדול לממדים גדולים מאוד, ולהגיע לגודל כמו זה של הריון מתקדם – בחודש רביעי-חמישי. הרחם הגדול יכול גם ללחוץ על שלפוחית השתן והמעיים. בחלק מהנשים, השרירנים יכולים לגרום לקושי להיכנס להיריון, וגם להפלות מוקדמות ועד שלא מטפלים בבעיה, קשה להיכנס להריון".
באיזה מצב נשים מגיעות אליכם למרפאה?
"בדרך כלל נשים מופנות למרפאה על ידי רופאי הנשים שלהן לאחר שעברו אבחנה ראשונית, במטרה להתאים להן את האופציות הטיפוליות".
הוא מציין כי בעבר מרבית הנשים היו עוברות ניתוח, בעוד שבשנים האחרונות יש אופציות טיפוליות אחרות, כגון תרופות שמפחיתות את הדימום ומכווצות את השרירן, או התקן תוך רחמי שמפריש הורמון בתוך הרחם ומטפל בדימום. עוד הוא מסביר שנשים אשר לא מתכוונות ללדת שוב, יכולות לעבור צנתור שבו חוסמים את העורקים המספקים דם לשרירנים, דבר שגורם להתכווצות שלהם ולהפסקת המחזור החודשי. במקרים מסוימים ניתן לטפל בזריקות הורמונליות לדיכוי השחלות, ורק בחלק מהמקרים מבצעים ניתוח להוצאת השרירנים או הרחם כולו.
"למרבית הנשים אין בעיה לחיות עם השרירנים ולכן אנחנו רק מבצעים מעקב תקופתי", מסביר ד"ר ממן. "יש נשים שחוששות מגידול ממאיר, אבל אנחנו מסבירים להן שהסיכוי לגידול ממאיר קטן מ־1 ל־ 1,000 מקרים, ובכל מקרה השרירן עצמו לא הופך לגידול ממאיר".
איך מגלים את השרירנים?
"הדרך הטובה ביותר לגלות שרירנים הינה בדיקת אולטרה-סאונד גינקולוגי. לכן, מומלץ לכל אישה לעבור בדיקה שגרתית אצל רופא הנשים פעם בשנה, כולל בדיקת אולטרה-סאונד. כך ניתן לגלות את השרירנים כשהם עדיין קטנים, ולהתאים טיפול אישי, לפני שהגיעו לגודל משמעותי המחייב ניתוח. השרירנים יכולים לגדול כל עוד יש לאישה ווסת. כשנשים מגיעות לגיל הפסקת הווסת, השרירנים בדרך כלל מפסיקים לגדול, אך לא נעלמים. נשים הקרובות לגיל הפסקת הוסת מעדיפות לפעמים להמשיך במעקב שמרני, עד שיגיעו לגיל הפסקת הווסת, על מנת להימנע מניתוח".
כמה נשים מגיעות אליכם?
"במרפאה עצמה עוברות בין 40-50 נשים בחודש ואנחנו המחלקה שגם מנתחת אותן במידת הצורך. המרכז לשרירני הרחם בבילינסון מבוסס על תפיסה רב תחומית ולכן אנחנו נעזרים במומחים מתחומים שונים, כגון היחידה לכירורגיה גינקולוגית, היחידה לאולטרה-סאונד גינקולוגי, יחידת הפריון, היחידה לרדיולוגיה פולשנית, היחידה לרפואה משלימה, המכון לגנטיקה ובמידת הצורך מופנית כל אישה למעקב וטיפול במכוני פנים או חוץ על פי הצורך והעניין".
תגובות