הורים לתלמידי כיתה ד' שלומדים במסלול המחוננים בבבית הספר היסודי "עין גנים" טוענים כי נודע להם שהחל מעוד שנתיים, כשילדיהם יעלו לכיתה ז', הם לא יעברו באופן אוטומטי לכיתת המחוננים בחטיבה, אלא יאלצו להיבחן כדי לשמור על מקומם. תלמידים שלא יעברו את המבחן ישובצו בכיתות רגילות. יש לציין כי מדובר בהחלטה כלל ארצית ובמשרד החינוך אומרים כי טענות ההורים נמצאות כרגע בבחינה משפטית.
הנושא עלה לטענתם בפגישה של "קבוצת יהלום" עם נציגי אגף המחוננים במשרד החינוך. "קבוצת יהלום" היא קבוצת הורים לקידום זכויות ילדים מחוננים ומצטיינים, שחברים בה הורים מכל רחבי הארץ. לדבריהם המהלך של משרד החינוך נועד להשביע את רצון הורי תלמידי החטיבות המחוננים שילדיהם לומדים במסגרת יום שליפה. תכנית זו מאפשרת לתלמיד שעבר את מבחן שלב ב' לאיתור מחוננים ללמוד יום אחד בשבוע, בשעות הבוקר, במרכז ייעודי למחוננים. בשאר ימי השבוע הוא לומד בכיתת האם בבית ספר הרגיל שלו. הבעיה היא שהילדים הללו נדרשים לעבור מבחן חוזר כתנאי לכניסה לכיתת המחוננים בחטיבה, זאת בניגוד לילדים שלמדו במסלול המחוננים ביסודי, כיוון שאין די מקומות בכיתות. כיוון שההורים טוענים לאפלייה, במשרד החינוך מתכוונים להחיל את המבחן על כולם.
מנגד טוענים ההורים לילדים שכבר נמצאים במסלול המחוננים שלא נכון להיבחן פעם נוסף בכיתה ו' (המבחן הראשון מתקיים בכיתה ב') כיוון שזה ייצור לחץ אדיר על הילדים בשל החשש שלא יעמדו בקריטריונים ולא ימשיכו עם החברים שלהם לכיתה, איתם הם לומדים כבר מכיתה ג'. עוד לדבריהם, כיוון שמחוננות היא תכונה מולדת, אם מסיבה כזו אחרת הם לא יעברו את המבחן, הם יפגעו מכך.
פתח תקווה כ-311 תלמידים מחוננים בשלושה בתי ספר. התלמידים מתחילים במסלול בכיתה ג' בבית הספר "עין גנים" שמונה כיום 147 תלמידים, לאחריו ממשיכים לחטיבת "רשיש" שמונה 91 תלמידים ומסיימים בתיכון "אחד העם" שבו 73 תלמידים במסלול. על פי משרד החינוך יש תוכנית רב שנתית להגדיל את מספרי הכיתות מחוננים בכל רחבי הארץ.
יש לציין כי בשבוע שעבר, התקיים מבחן שלב א' של המחוננים לתלמידי כיתות ב'. לקראת המבחן, ציין שר החינוך נפתלי בנט שהמשרד מחויב לטפח המצוינות והם הגדילו את כל תוכניות המחוננים והמצטיינים שהמטרה לתת מסגרת מתקדמת ומתאימה לכל תלמיד שיש לו את הכישרון ואת הרצון.
"כל עוד לא נוספים מקומות נוספים המטרה של המבחן זה לסנן ילדים מכיתות מחוננים כדאי לתת הזדמנות שווה לילדי השליפה", אומר אחד ההורים. "הילדים שנמצאים במסלול הזה כבר ארבע שנים עלולים להיפגע מתהליך הסינון הזה. כרגע להבנתי זה פתרון ביניים, כל עוד אין להם כיתות נוספות, מה שעלול להיות הרסני לחלק מהילדים".
ממשרד החינוך נמסר כי טענות ההורים נמצאות בבחינה משפטית של משרד החינוך.
תגובות