איה בת ה-14 החולה בסיסטיק פיברוזיס הייתה במרוץ כנגד הזמן למול התיפקוד הירוד של ריאותיה, כשהגיעה ההודעה המרגשת על תרומת ריאות המתאימות לה. בניתוח מורכב שארך כ-12 שעות קיבלה איה את חייה במתנה, לאחר שעברה השתלת ריאות במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית.
סיסטיק פיברוזיס (CF) היא מחלה גנטית הפוגעת במערכות גוף רבות ועלולה לגרום לנזק משמעותי ובלתי הפיך לריאות. מאז 1997 בוצעו בישראל באמצעות התכנית להשתלת ריאות של בילינסון ושניידר 28 השתלות ריאות בילדים מכל הארץ, כאשר החלק העיקרי בהם הוא ילדים החולים בסיסטיק פיברוזיס. ריאה היא האיבר הנדיר ביותר להשתלה בארץ בכלל ובילדים בפרט.
איה הינה תושבת מזרח ירושלים, המטופלת מגיל צעיר בבית החולים הדסה בשל מחלתה. למרות הטיפול המסור של הצוות הרפואי, חלה התדרדרות במצבה והיא נזקקה לאישפוזים רבים על רקע זיהומים חוזרים עם חוסר תגובה לטיפול. איה שובצה ברשימת ההמתנה להשתלה, והועברה למרכז שניידר עם קבלת הבשורה על הימצאות ריאות מתאימות עבורה. כמחווה של הודיה גזרה איה את צמתה הארוכה כדי לתרום אותה לילדה חולת סרטן. מלבד איה, ישנם 4 ילדים נוספים המטופלים בשניידר הממתינים להשתלת ריאות דחופה, ובהם ילד בן 4 בלבד.
תהליך ההשתלה נעשה בשיתוף פעולה עם בית חולים בילינסון המרכז את התכנית להשתלת ריאות בישראל, בניהולו של פרופ' מרדכי קרמר, מנהל מערך הריאות. בניתוח השתתף גם צוות מבילינסון: ד"ר יורי פייסחוביץ, מנהל מחלקת ניתוחי חזה, פרופ' דן ערבות, מנהל המערך לניתוחי לב וחזה, וד"ר ישראל קוזניץ, מנהל השירות לניתוחים זעיר פולשניים במערך לניתוחי לב וחזה. בניתוח המורכבת לקח חלק מערך ההרדמה של שניידר בראשות מנהלת המערך ד"ר ילנה צייטלין בשיתוף ד"ר הייתם חמודה.
את הטיפול והמעקב אחר איה בעקבות ההשתלה מנהל ד"ר אייל יעקובי, רופא בכיר במכון ריאות במרכז שניידר ואחראי על מעקב מושתלי הריאות בילדים במסגרת התכנית השתלות הריאה בבילינסון, המתקיימת מזה שנים רבות תחת ניהולו של פרופ' קרמר. ד"ר יעקובי הינו המומחה היחיד בארץ בתחום השתלות ריאה בילדים לאחר שהשלים התמחות ברפואת ריאות ילדים בבית החולים Sickkids כולל תת התמחות רשמית בהשתלת ריאות בילדים. תכנית ההשתלות בילדים בבית החולים Sickkids הינה מהגדולות בעולם.
ד"ר יעקובי אמר: "הקריטריון העיקרי לצורך העלאה לרשימת ההשתלה היא קיומה של מחלת ריאות כרונית סופנית כשהטיפול מוצה וישנו חשש אמיתי לתוחלת החיים. במקרה של איה, לאורך השנים היו אישפוזים רבים עם החמרה משמעותית בתפקודי הריאות למרות טיפול מקסימלי. במהלך חצי השנה האחרונה בוצעו 2 השתלות של ריאות לילדים במסגרת התכנית שלנו – נתון מרשים במיוחד, לעומת המרכזים הגדולים ביותר בעולם שמדווחים על ממוצע של 4 השתלות בשנה. לתכנית להשתלות ריאה לילדים מופנים ילדים עם מחלות ריאה כרוניות קשות מכל הארץ, לצורך הערכה לקראת כניסה לרשימה. השתלת ריאות בכלל ובילדים בפרט היא פרוצדורה נדירה יחסית להשתלות אחרות, ומכאן החשיבות שצוות מקצועי ובעל ניסיון ירכז את הטיפול. מאחר שילד הוא לא מבוגר קטן כל ההתמודדות עם מחלת הבסיס, הליווי לאורך תהליך ההשתלה ואחריה דורשת צוות מקצועי זמין, מסור ומוכוון למטופלים אלו מבחינת כל המעטפת".
ד"ר יעקובי הוסיף: "אני רוצה להודות למשפחה היקרה שהחליטה על התרומה בשעתה הקשה מכל ובכך הצילה את חייה של איה. כמו כן, חשוב לי להודות לצוות מכון הריאות בשניידר בניהולו של פרופ' דריו פרייס על הסיוע והרוח הגבית, ולצוותים של בילינסון והדסה על שיתוף הפעולה הפורה. לאיה צפויה עוד דרך ארוכה אבל היא מתקדמת יפה, ואנו מלאי תקווה. תחום השתלות הריאה בילדים הינו דינמי, ואנו עדים לעלייה בתוחלת החיים וכמובן לשיפור עצום באיכות החיים לאחר השתלת ריאות בהשוואה לשנים קודמות".
פרופ' קרמר אמר: "איה הגיעה לבית החולים במצב קשה עם סיסטיק פיברוזיס סופני, כך שללא השתלת הריאות זמנה של איה היה קצוב. בזכות אנשים מדהימים שעושים את המעשה האצילי ביותר זכתה איה בחיים חדשים. השתלת ריאות תמיד מרגשת אותי ובמיוחד כשמדובר בצעירה כשכל החיים לפניה. כשאיה החליטה להחזיר בחזרה ולתרום את שערה לחולי סרטן, התחדדה לי שוב ההבנה עד כמה כשעושים טוב מקבלים טוב ולהפך. בבית החולים אנחנו עומדים על 920 השתלות ריאה כאשר איה היא הילדה ה-28 שזוכה להשתלה".
ד"ר יורי פייסחוביץ ציין: "ניתוח השתלת ריאות הינו אחד הניתוחים המורכבים ביותר, הכוללים הוצאה של הריאות וחיבור למכשיר לב ריאה (אקמו) במהלך הניתוח. הניתוח דורש מיומנות גבוהה מאוד של הכירורגים הנדרשים לחבר את הריאות ואת כלי הדם ולוודא שישנן השקות מושלמות, על מנת שהשתל ייקלט בצורה אופטימלית".
אמה של איה אמרה: "אין מילים בפינו כדי להודות לצוותים שטיפלו באיה במסירות אין קץ. קיבלנו את חייה של איה במתנה ואנו אסירי תודה על כך. איה התרגשה מאד מהמעשה האצילי של המשפחה שהחליטה לתרום את הריאות, והחליטה שהיא רוצה לתרום לעולם בחזרה. לאחר ההתאוששות מהניתוח איה ביקשה ממני לגזור את צמתה הארוכה כדי לתרום אותה לילדה חולת סרטן. אנו מקווים שאיה תתאושש במהרה ומאחלים בריאות איתנה לכל ילדי ישראל".
ענת
יפה מאוד באמת.שיכניסו את זה לתכנית הלימודים במזרח ירושלים שישראל עוזרת לילדים חולים ערבים במקום להכניס רק שנאה בתכנית הלימודים.