בית עלמין סגולה. צילום: זאב שטרן
בית עלמין סגולה. צילום: זאב שטרן

בית המשפט הוציא צו מניעה נגד הרחבת בית העלמין סגולה בעיר

צו המניעה ניתן במסגרת עתירה מנהלית שהגיש מכון הדרום. במכון דורשים להשיב להם קרקע שבמחלוקת בינם לבין חברה קדישא, אשר הופקעה מהם בעבר לצרכי ציבור

פורסם בתאריך: 23.8.17 19:37

בית המשפט המחוזי מרכז בשיבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, הוציא היום צו מניעה זמני האוסר על עיריית פתח תקווה ועל חברה קדישא לפעול להרחבת בית העלמין סגולה בעיר. צו המניעה ניתן במעמד צד אחד, במסגרת עתירה מנהלית שהגיש מכון הדרום באמצעות עורכי הדין אלי וילצ'יק וחן ישי ממשרד כהן, וילצ'יק ושות'.

מכון הדרום מחזיק בקרקע בסמוך לבית העלמין. במסגרת העתירה נטען בין היתר, כי על העירייה להשיב למכון הדרום את הקרקע שבמחלוקת אשר הופקעה מהם בעבר על ידי העירייה לצרכי ציבור, זאת בשל קיומה של תוכנית תקפה אשר שינתה את יעוד הקרקע ליעוד פרטי (שפ"פ), וכן לאור הסכמות עבר בין העירייה לבעלי מכון הדרום.

בבקשה לצו המניעה שהגישו במכון הדרום הם ציינו כי לאחרונה נודע להם כי חברה קדישא טוענת לכאורה שהקרקע שבמחלוקת הוקצתה לה על ידי עיריית פתח תקווה לצורך הרחבת בית העלמין, ולכן היא מתכוונת לתפוס אותה, וזאת על אף קיומה של עתירה תלויה ועומדת העוסקת במעמדה של הקרקע.

תחילתו של הסיפור בשנת 1989 כאשר במסגרת תכנית מתאר שאושרה בעיר הפקיעה העירייה שטח שבבעלות מכון הדרום ובעלים נוספים, במטרה להפוך אותו לשטח ציבורי. אלא שעוד טרם אישורה הסופי של התוכנית, הבינו לכאורה בעירייה כי השטח הציבורי אינו נחוץ והחלו לקדם תוכנית נוספת שנועדה להפוך את השטח חזרה לייעוד פרטי, באופן המחייב השבתו לבעלים המקוריים.

לדברי המכון, התוכנית המאוחרת הופקדה תוך כדי הסכמות בינם ובין העירייה, לפיהן בתמורה לשינוי הייעוד של הקרקע המופקעת לייעוד פרטי והשבתה לידי מכון הדרום, ישלם מכון הדרום לעירייה סכום כספי שייקבע. בסכום הזה, העירייה הייתה אמורה לרכוש קרקע חלופית ולייעד אותה לצרכי ציבור. אלא שלמרות שהתוכנית המאוחרת אושרה עוד בשנת 1998, הקרקע טרם הושבה באופן רשמי לידי מכון הדרום.

מהעתירה עולה, כי לאחרונה נודע למכון הדרום, במסגרת התכתבות עם העירייה, כי העירייה רואה את הקרקע המופקעת כשייכת לה והיא שוקלת להקצות אותה לחברה קדישא, לאחר שתשנה את יעודה שוב לשטח בייעוד ציבורי המתיר שימוש לבית עלמין.

בעלי מכון הדרום שלחו מכתב לעירייה בו כתבו כי העירייה אינה יכולה לעשות זאת. "נוכח ייעודה הפרטי של הקרקע המופקעת, העירייה אינה ראשית להקצות אותה לחברה קדישא, אלא עליה להשיבה לבעליה המקוריים", ציינו במכון הדרום בפנייתם לעירייה. במכון הדרום אף טוענים בעתירה כי נודע להם שחברה קדישא איננה מתכוונת להמתין לשינוי היעוד המחודש, אלא מתכוונת לעלות על הקרקע ולהתחיל בהכנות להרחבת בית העלמין.

על פי דיני ההפקעות בישראל, לאחר שייעודה של קרקע מופקעת הפוך מיעוד ציבורי לייעוד פרטי, חובה על הרשות, במקרה הנוכחי זו עיריית פתח תקווה, להשיב את הקרקע לבעליה המקוריים, כלומר לבעלי מכון הדרום ובעלי חלקות סמוכות נוספות.

בצו הבניינים שניתן, קיבלה השופטת הדס עובדיה את טענות מכון הדרום ונתנה צו המורה לעיריית פתח תקווה ולוועדה המקומית להימנע מלהקצות את הקרקע לחברה קדישא, וכן אסרה על חברה קדישא לעשות שימוש בקרקע.

"הצו ניתן לשמירת המצב הקיים כיום במקרקעים נשוא העתירה, וזאת לאחר ששוכנעתי כנדרש לשלב זה של ההליך כי מאזן הנוחות נוטה בבירור לטובת העותרת, לה טענות כבדות משקל הראויות להתברר, וזאת מבלי שיעשה שינוי בהחזקת המקרקעים והשימוש הקיים בהם עתה ועל פי הנטען במשך תקופה ארוכה", נקבע בהחלטה.

דיון נוסף יתקיים ב-1 באוקטובר במעמד כל המדדים הצדדים.

תגובת העירייה: "עיריית פתח תקווה מכבדת את צו הביניים שניתן למניעת פעולות חברה קדישא בשטח, וזאת עד למועד הדיון בבקשה לצו, במסגרתו תגיב העיריה לטענות העתירה".

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"מלאבס - פתח תקוה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר