אם בעניין חיי הלילה למשל, פתח תקוה עלתה על המפה לפני כעשר שנים, ובתחומים אחרים לא הרבה שנים לפני זה, אז בהחלט אפשר לומר שבתחום הרפואה והבריאות פתח תקוה כבר עשרות שנים על המפה, ומשנה לשנה מעמדה הולך ומתחזק. בעיר חמישה בתי חולים מהמובילים בארץ: המרכז הרפואי רבין הכולל את בתי החולים בילינסון והשרון, מרכז שניידר לרפואת ילדים מרכז בריאות הנפש גהה, ובית החולים הסיעודי בית רבקה. בתי החולים נותנים שירות לתושבי העיר והסביבה, וכן מעניקים שירות לתושבים מכל רחבי הארץ ולא פעם גם מחו"ל.
"בעיר פתח תקוה יש את מספר המיטות הגדול ביותר בארץ שמתקרב כמעט לאלפיים מיטות סך הכל", אומר בראיון מיוחד ד"ר ערן הלפרן, מנהל המרכז הרפואי רבין (בתי החולים השרון ובילינסון). הוא מסביר שזו תולדה היסטורית של שיתוף פעולה עם קופת החולים כללית והאבות המייסדים של העיר. "הם ראו את העניין של השיתוף עם הקופה בצורה מאוד הדוקה ונוצרו הרבה שיתופי פעולה. מסקרים שהעירייה ערכה בשנים האחרונות, ניתן לראות שבית החולים בילינסון ובית החולים שניידר מהווים מקור גאווה לתושבי העיר ולא פעם אנשים מחליטים לעבור להתגורר בפתח תקוה בגלל המרכזים הרפואיים".
הוא מדגיש יתרון נוסף שיש לפתח תקוה כתוצאה מכך שהמרכז הרפואי ממוקם בה, 7,000 משרות. "בתי החולים בילינסון והשרון מעסיקים כ־4,000 עובדים באופן ישיר ועוד כ־3,000 בעקיפין, כמו למשל סטודנטים, מתנדבים, עובדי ניקיון וקבלנים. המרכז הרפואי רבין נותן פרנסה לבתי אב רבים שחלק גדול מהם מאזור פתח תקוה והסביבה. בנוסף, בבתי החולים יש שיעור גדול של אקדמאים שתורם לרקמה האנושית של העיר".
יש קשרי עבודה בין בתי החולים בעיר?
"כמובן. בית החולים בילינסון מהווה ציר מרכזי לבתי החולים האחרים בעיר ויש לנו קשרי עבודה טובים ביותר. רופאי בילינסון מעורבים בפעילויות הכירורגיות במרכז שניידר ואם מגיעים נפגעי תאונת דרכים לבילינסון, אז רופאי שניידר עוזרים לנו בטיפולים בילדים שמגיעים. לכן למעשה, אנחנו עובדים בהרבה מאוד דברים כצוות אחד. ואותו הדבר נכון גם לגבי בית החולים גהה, כשיש אצלם בעיה אנחנו נותנים שם את הטיפול ובמידה ואנחנו צריכים עזרה מול אחד החולים הם נותנים לנו את הסיוע. כמובן שאנחנו עובדים בשיתוף פעולה גם עם בית רבקה. במובנים מסוימים, אפשר לראות את כל בתי החולים של קופת חולים כללית כבית חולים אחד גדול".
הוא מספר שבשנים האחרונות קופת חולים כללית החלה להפעיל מערכת מחשוב אחידה לכל בתי החולים שלה, דבר אשר מאפשר העברת מידע בין בתי החולים. "כל צילום שבוצע בבית חולים אחד, אפשר לראות בבית החולים השני", מציין ד"ר הלפרן.
גם הקשר עם הרופאים בקהילה ועם הצוותים הטיפוליים וגורמי הרווחה הוא הדוק. ד"ר הלפרן: "בית החולים מהווה עוגן למצוקות רבות שעלולות להיות בקהילה, כמו אסון, תאונת דרכים, מכות, דקירות, אלכוהול, זונות וכדומה. הרבה פעמים חדר המיון של בית החולים הוא התחנה הראשונה אליה הם מגיעים. אנחנו דואגים להם בכל המישורים, בין אם זו בעיה הרפואית או כל בעיה אחרת. במידת הצורך אנחנו יוצרים קשר עם גורמי הרווחה של העירייה או הערים הסמוכות ויש פה תרומה מאוד משמעותית לאוכלוסייה".
הקשר עם הקהילה הוא דו כיווני: "הצוותים שלנו יוצאים החוצה ותורמים לקהילה ולנו בבית החולים יש כ־600 מתנדבים, תושבי העיר שבאים ועוזרים לחבריהם מהעיר, לחלק כוס תה, לתקן מיטה, לתייק ניירות ובכל מה שצריך. בלעדיהם אנחנו לא רואים איך בית החולים יכול לתת את אותו שירות. יש לנו גם דור שני של מתנדבים, לעיתים הורה של רופא, רופאה או אחות בבית החולים, מגיעים להתנדב אצלנו וזה מחמם את הלב".
שיתוף פעולה עם כוחות הביטחון
המרכז רפואי רבין נחשב למרכז הרפואי הגדול בישראל. המרכז מסועף לפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, ונמצא בקשרי מחקר ועבודה ענפים עם מרכזים רפואיים מהגדולים והמתקדמים בעולם. במרכז רבין 1,200 מיטות בכ־40 מחלקות ולאחרונה עבר המרכז הרפואי בהצטיינות את מבדק איכות הטיפול בתו התקן הבינלאומי היוקרתי JCI, זו הפעם השלישית ברציפות. בנוסף דורג במקום הראשון בסקר של משרד הבריאות בשביעות רצון מטופלים.
בית החולים בילינסון נחשב לבית חולים על, אשר אליו מגיעים ומועברים חולים מכל רחבי הארץ במצב רפואי מורכב לטיפולים וניתוחים ייחודיים במגוון תחומים, כמו השתלות איברים, אונקולוגיה ורפואת לב. בבית החולים חדר המיון הגדול והחדש בישראל, המעניק טיפול לכ־ 150,000 פונים בשנה, בשטח המשתרע על כ־ 5,000 מ"ר. מרכז הטראומה פועל בשיתוף עם צה"ל וכוחות הביטחון בשגרה ובחירום. בית החולים נמצא במקום הראשון בישראל במספר המחקרים הקליניים.
בבילינסון מספר מוקדי מצוינות. במרכז דוידוף, המרכז לטיפול בחולי סרטן ולמחקר, מטופלים כ־15 אחוז מכלל חולי הסרטן בישראל, הזוכים לקבל טיפול רפואי הנמצא בחזית הרפואה לצד תנאי אשפוז ברמת מלונאות. במרכז ניתנים טיפולי הקרנות וכימותרפיה באמצעות הטכנולוגיות והפרוטוקולים המתקדמים בעולם על ידי מומחים מהשורה הראשונה בישראל. "בדוידוף אנחנו נכנסים גם לתחומים חדשים כגון רפואה מותאמת אישית, במהלכה ניתן להבין יותר טוב את הגידול שיש לבנאדם ולתת לו טיפול מתקדם ומוביל יותר", אומר ד"ר הלפרן. "מרכז דוידוף הוא סיפור הצלחה ואליו מגיעים חולים מכל הארץ. על מנת שהמרכז יהיה מרווח יותר, אנחנו מגדילים אותו ובימים הקרובים יתחילו עבודות הבינוי להוספה של חמש קומות. אנחנו מחדשים את הציוד בעלות של יותר מ־20 מיליון שקלים בשיתוף קופת חולים כללית והדור השני במשפחת דוידוף וכן ממשיכים לקלוט כוח אדם איכותי".
מוקד מצוינות נוסף בבילינסון, הוא מערך השתלות האיברים. בבילינסון מתבצעות רובן המכריע של השתלות האיברים בישראל, וכל סוגי ההשתלות: איברי בטן, לב, ריאות וקרניות, השתלות מהחי (כבד וכליה) והשתלת לבבות מלאכותיים. "תחום ההשתלות בבילינסון הגיע להישגים בקנה מידה עולמי", הוא מציין. "אנחנו ממשיכים בתנופת פיתוח גדולה. בעוד כחצי שנה אנחנו נפתח את מרכז ההשתלות, אנחנו בונים קומה חדשה שבה ניתן יהיה לקבל את כל הטיפולים לפני ההשתלה ולאחריה, הסברים וסיוע למשפחות, זה יהיה הרבה יותר מרווח ומסודר". בשנתיים האחרונות יש עליה גדולה במספר השתלות הכליה והכבד, ולאור פתיחת מרכז ההשתלות מאמינים בבילינסון שיוכלו לעמוד בהצלחה בעלייה במספר הניתוחים בתחום זה.
גם המערך לרפואת הלב – קרדיולוגיה וניתוחי לב ובית החזה, נחשב לגדול והמוביל בישראל ובבילינסון נלחמים על חיי כל חולה באמצעות הטכנולוגיות החדישות ביותר: חדר צנתורים היברידי, מכשירי אקמו, השתלת לבבות מלאכותיים מהדגמים המתקדמים ביותר בעולם ועוד. "יש הרבה בתי חולים בארץ, אבל בלינסון הוא ברמה בין לאומית ומגיעים אלינו מכל חלקי הארץ, יש לנו הרבה מוקדי מצוינות ובשנים האחרונות אנחנו ממשיכים בתנופת הפיתוח".
עוד הוא מציין שגם בתחום המחקר הקליני בית החולים בילינסון הוא בית חולים מוביל. "אנחנו מובילים בארץ במחקר הקליני ובית החולים משקיע רבות לפתח את הנושא", אומר ד"ר הלפרן. "בשנים האחרונות אנחנו עושים מחקרי תרופות בהיקפים הגדולים ביותר בארץ והמשמעות היא שהרבה פעמים אנחנו יכולים לתת לחולים תרופות חדשות שלא נכנסו לסל הבריאות, אך נמצאות במחקר, וכך אנחנו נותנים להם תקווה שהם לא יכולים לקבל בשום צורה אחרת. אם לדוגמא במחלת הסרטן 20 אחוז מטופלים במחקרים ניסויים, זה אומר שהם זוכים לקבל הזדמנות עם תרופות חדשות. מעבר לכך, יש הרבה גם מחקרי מעבדה, שאלו תהליכים יותר כבדים והתוצאות ארוכות טווח. בית החולים הפך להיות מרכז עליה לרגל מכל רחבי העולם ויש לנו הסכמים מקצועיים עם מרכזים רפואיים מובילים בארצות הברית, קנדה, סין, צ'כיה, רוסיה ועוד. תושבי פתח תקוה והסביבה יכולים להתגאות בכך שיש להם בעיר מרכז רפואי המהווה את פסגת הרפואה בישראל. בית חולים שמוביל בתחום רפואת הלב, השתלות האיברים והטיפול בסרטן בישראל בסטנדרטים של המרכזים הטובים ביותר בעולם. ואסור לשכוח שאנחנו מדברים על בית חולים ציבורי, עם כל הקשיים של השירות הציבורי, שיש לנו מגבלות שכר ואנחנו צריכים להתמודד עם השוק הפרטי".
חדרי ניתוח חדשים ומתיחת פנים בחזית
בעוד בית החולים בילינסון הוא בית חולים בינלאומי שמגיעים אליו מכל רחבי הארץ והעולם, בית החולים השרון הוא בית חולים מקומי אשר מתאפיין במתן טיפול רפואי איכותי באווירה משפחתית. בין מוקדי המצוינות של בית החולים: יחידת שיקום הלב, המהווה חלק מהמערך לקרדיולוגיה של המרכז הרפואי. היחידה רכשה לעצמה שם של מובילה בתחום שיקום חולי לב לאחר ניתוח לב, צנתור או אירוע לב.
מרפאת עור לייזר מהווה תחום מצוינות נוסף בשרון. השירות עוסק בטיפולי עור שונים ומגוונים כגון סילוק כתמי לידה, טיפול בכלי דם, דלקות, ציפורניים חודרניות, נגעי עור מלידה וכדומה. המחלקה לאורולוגיה זעיר פולשנית בבית החולים, שהיא חלק מהמערך לאורולוגיה של המרכז הרפואי, מהווה את חוד החנית בארץ בטיפול באבני כליה. מרפאת הכאב של בית החולים נותנת מענה לסובלים מסוגים שונים של כאב כרוני, והמרכז הרב תחומי לטיפול בעודף משקל בבית חולים השרון כולל בתוכו מרפאה לטיפול בעודף משקל וסיבוכיו ומרפאה לניתוחים של מטופלים עם השמנת יתר חולנית.
בימים אלו נבנה בבית חולים השרון מתחם חדיש של חדרי ניתוח בסטנדרטים גבוהים העתיד להיפתח במהלך שנת 2017. "מדובר בשמונה חדרי ניתוח חדישים והכי משוכללים שיש בפתח תקוה ואולי בארץ בכלל. ינתחו בהם רופאי השרון ובילינסון, וזה במסגרת הייעוד החדש של השרון בשנים הקרובות", אומר ד"ר הלפרן. "גם החזית של בית החולים תעבור מתיחת פנים והתחדשות וזה תהליך שאנחנו עושים באופן עקבי לאורך השנים האחרונות".
"אני מאוד גאה על האווירה השוררת בשני בתי החולים", הוא מסכם. "בית החולים השרון הוא בית חולים שמצטיין ביחס אנושי בצורה בלתי רגילה ואנחנו זוכים להערכה גבוהה בסקרי שביעות רצון של המטופלים, למרות תנאים פיזיים מאוד קשים. הקהל הפתח תקוואי אוהב את בית החולים, זה בית חולים הבית שלהם ויש הזדהות ואמונה מלאה בצוות ובצדק. גם בבלינסון, למרות שהוא בית חולים גדול, אנחנו מצלחים לשמור על תרבות משפחתית ועל יחס טוב למטופלים".
תגובות